Victoria sandwich cake sebenarnya kek butter dilapis dengan jem berries seperti strawberry or rasberry. Tapi dengan sedikit olahan, people try to put also whipping cream in between the cake layers and it give creamy taste beside sour taste of the berries. This victoria sandwich cake is indeed looks elegant and rich.
Cara nak buat pun mudah. Resepi ni saya ambik dari sini. Credit to kak paty.
Bahan-bahan:-
1) 200g mentega
2) 200g tepung naik sendiri
3) 200g gula kastor
4) 4 biji telur
5) 1 sudu teh esen vanilla
6) 2 sudu besar susu segar
7) Jem strawberry/rasberry
8) Whipping cream secukupnya (kalau takde, pun takpe)
Saya guna brand smucker's- sedap as it's sugar free. :D |
1) Panaskan oven suhu 170°C dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 8 inci yang disapu sedikit butter dan dilapik dengan kertas minyak.
2) Putar butter dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
3) Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan dan selepas itu, masukkan esen vanila dan susu segar.
4) Masukkan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
5) Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan kedalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 25minit atau sehingga masak.
6) Sejukkan kek. Setelah sejuk, sapu whipping cream dan jem di atas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek. Kemudian tabur di atas kek dengan sedikit gula castor untuk finishing.
Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat mencuba dan assalamualaikum
Sangat suka kek ni...so skng kena buat la hehe tq for d recipe =)
ReplyDeleteeee nampak sedap ..mesti cuba niii.. tq for resepi
ReplyDelete