Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Wednesday 14 May 2014

Nutella and Banana Sandwich

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Lagi #4hari saya nak exam. Tepu, cuak tapi wish for the best. Doakan kami ya. Hari ni saya nak share simple resipi ala2 banana pie dengan nutella filling. Sedap sangat ni! Tak tipu.


Tapi nak buat ni kowang kena ada sandwich maker macam ni.

ihsan google

Kalau guna toaster, maybe tak jadi. Tapi kowang boleh cuba guna toaster oven yang kecik tu, mana tahu ok kut.

Bahan-bahan:

1) Roti sandwich
2) Nutella
3) Pisang (pilih pisang yang masak dan agak2 manis, baru ngam dengan nutella manis)

Cara-cara:

Sapu roti dengan nutella secukupnya. Potong pisang kecik2. Susun atas roti. Bakar dengan sandwich maker tu. Tunggu sehingga siap!


Tengok tu, sedap sangat makan panas2. Rasa dia ala2 banana pie, tapi with nutella, lagi SEDAP. Pisang tu cam cair tapi tak cair. OOO, sedap sangat. Bolehlah kowang cuba buat untuk breakfast esok.

P/S: To those staying in Kota Bharu and nak order cake dari SALAM DUNIA, dialu-alukan untuk follow our instagram >>>  @drsdessert.

Sekian dan assalamualaikum. :D

Friday 9 May 2014

Resepi Fruit Tart

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekarang saya tengah stress. Maklumlah preparation untuk exam tinggal around 10 hari lagi. Kecut perut2 bila pikirkannya. Doakan kami ya. Anyway, hari ni saya just nak share resepi fruit tart. Tak susah pun. Resepi ni saya ambik dari abang mat gebu, blog Dapur Tanpa Sempadan.


Bahan-bahan:

Kulit Tart:
1) 150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
2) 25 gram gula aising, diayak
3) 70 gram mentega sejuk dari peti ais, didadu kecil
4) 1 biji telur, dipukul sedikit
5) 1/2 camca teh esen vanilla

Kastard:
1) 1 cawan susu segar
2) 1 1/2 sudu besar tepung kastard
3) 1 1/2 sudu besar gula halus
4) 1 sudu teh esen vanilla
5) 1 sudu besar mentega

Bahan2 lain
1) Buah strawberry segar secukupnya

Cara-cara:

1) UNTUK KULIT TART :- Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 25 minit. Sapukan sedikit putih telur pada dasarnya. Tujuannya bagi mengelakkan kulit tart menjadi lemau terkena kastard dan jus dari buah segar. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.


2) UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.

3) UNTUK FRESH FRUIT TART:- Buah strawberry dipotong 2 atau mengikut saiz kulit tart, Ambil satu kulit tart kemudian sudukan kastard 1/2 penuh. Susun buah strawberry di atasnya. Sejukkan dalam peti ais dan bolehlah hidangkan.


Fresh fruit tart ni sesuai untuk majlis formal atau santai.
Sekian sahaja untuk kali ini.

To those staying in Kota Bharu and nak order cake dari SALAM DUNIA, dialu-alukan untuk follow our ig >>>  @drsdessert.

Assalamualaikum and have a nice day. :D

Tuesday 6 May 2014

Resepi Popia Nestum

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ni saya nak share resipi mudah- Popia Nestum. Kalau makan popia nestum, memang best. Sekali hadap, tak sedar yang dah habis. Buat pun senang sajo.


Bahan-bahan:

1) 100g kulit popia
2) 4 sudu besar nestum
3) 2-3 sudu besar gula kastor (kalau nak manis boleh lebihkan)
4) Minyak untuk menggoreng

*Nak buat banyak, boleh gandakan resipi ni.

Cara-cara:

1) Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi dan lekatkan di hujung kulit dengan sedikit air.


2) Bila dah siap, potong kecik2 guna gunting. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


3) Kisar nestum dan gula kastor hingga halus. Taburkan atas popia yang digoreng dan gaul rata. SIAP! Bersedia untuk dingap.


Sekian sahaja untuk kali ini.

To those staying in Kota Bharu and nak order cake dari SALAM DUNIA, dialu-alukan untuk follow our ig >>>  @drsdessert.

Assalamualaikum and have a nice day. :D

Friday 2 May 2014

Resepi Nutella Tart

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masih tak terlambat untuk saya mengucapkan selamat Hari Pekerja. InsyaAllah, moga sentiasa menjadi pekerja yang lebih baik dari masa ke masa. Hari cuti ni saya nak share resepi nutella tart. Tapi saya buat bentuknya ala-ala nutella pod yang menjadi bualan sekarang tu. Anyone know sape yang jual nutella pod in kelantan? Boleh cuba beli.

Crust nutella tart/pod ini saya ambik dari blog mat gebu. Fillingnya of course nutella yang sedap itu semata-mata. Takdak bahan lain dah. So senang sangat nutella tart/pod ni.


Bahan-bahan crust

1) 150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
2) 25 gram gula aising, diayak
3) 70 gram mentega sejuk dari peti sejuk, didadu kecil
4) 1 biji telur, dipukul sedikit
5) 1/2 camca teh esen vanilla
6) Nutella


Cara-cara:

1) Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja.
1) Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap.
3) Untuk membuat shape seakan-akan nutella pod, kowang kena ada muffin tray preferable yang kecik jer. Ambil doh tadi tekan dalam acuan muffin dan bentukkan mengikut nutella pod dan kemaskan. Kalau takde, boleh guna acuan tart yang biasa.
4) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.
5) Untuk filling, kalau nak senang masukkan nutella dalam piping bag dan pipekan filling ke atas crust tart/pod yang dah sejuk. Kalau takde, guna sudu teh pun boleh.


To those staying in Kota Bharu and nak order cake dari SALAM DUNIA, dialu-alukan untuk follow our ig >>>  @drsdessert.
Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat bertart dan assalamualaikum.

Kongsi Resepi