Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Thursday, 26 September 2013

Resepi Muffin Pisang (Bakar or Kukus)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hari ni saya nak share resepi muffin pisang, adunannya boleh dibakar mahupun dikukus. Saya baru je try resipi. Sangat best dan yang paling penting kurang manis. :D

Resepi ni saya ambik kat sini. Credit to Abang Mat Gebu.


Bahan-bahan (24 biji muffin):

1) 3 cawan tepung gandum*
2) 2 sudu teh baking powder*
3) 2/3 sudu teh garam halus*
4) 1 1/2 sudu teh soda bicarbonate (*disatukan dan diayak)
5) 6 biji pisang emas, dilecek halus
6) 2 sudu besar mayonnaise (saya tak letak)
7) 2 biji telur gred B
8) Beberapa titik esen pisang (saya tak letak)
9) 2/3 cawan gula perang
10) 2/3 cawan mentega cair (saya guna minyak masak)

Bakal dilenyek

Cara-cara:

1) Panaskan oven pada suhu 175°C. Dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise. Kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, minyak masak, dan esen pisang. Kacau rata.
2) Masukkan bahan-bahan yang telah diayak tadi, gaul hingga sebati dan jangan gaul lama-lama.
3) Masukkan adunan ke dalam bekas muffin sebanyak 3/4 penuh.
4) Bakar 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.

sebelum dibakar

p/s: Kalau nak kukus, kukus macam biasa dengan api sederhana lebih kurang 15 minit bergantung size cup yang digunakan. Sumber here. Credit to kak ika.


Untuk saya, saya prefer yang bakar sebab ada rasa garing bakar. Tapi depends lah kat tekak masing2. Different people different taste. Muffin ni sangat sesuai dijadikan tea time, tambah2 baru masak, fresh dari oven!

Jemput makan. :D

Sekian sahaja untuk entri kali ini. Moga bersua pada lain ketika. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi