Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Monday, 23 September 2013

Resepi Karipap Roti

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

These few days I'm feeling so lazy. Malas nak belajar, malas nak pi prostho lab buat partial denture, rasa cam nak ambik 1 month cuti from studying. Eh, boleh pulak?! Tenangkan diri, ingat balik tanggungjawab diri, berfikiran positif dan maju ke depan. Maybe these  words boleh jadi faktor penolak untuk rajin.

Enough with that, today I just nak share resipi karipap roti yang saya cuba. Resipi ni saya ambik kat sini. Credit to Puan Ros.


Bahan-bahan:-

1) 12 keping roti
2) sebiji telur

Inti:

1) 3 biji kentang dipotong dadu
2) 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
3) 2 1/2 sudu besar rempah kari
4) 2 biji bawang putih potong halus
5) 1 keping chicken stock
6) 1 cawan air
7) Garam dan gula secukup rasa
8) 3 sudu besar minyak
9) 1 mangkuk serunding daging (saya guna isi ayam)

Cara-cara:-

1) Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula bawang besar dan kacau rata. Masukkan rempah kari yang telah dilarutkan dengan sedikit air. Goreng hingga sedikit garing.
2) Masukkan kentang dan kaca rata. Tuang air dan biarkan bahan mendidih. Masukkan isi ayam.
3) Masukkan bahan perasa  mengikut selera masing-masing. Masak dengan api perlahan hingga kentang empuk dan airnya kering. Angkat dan sejukkan.
4) Gelek roti hingga nipis .
5) Letak sesudu inti dan cantumkan kedua-dua bahagian tepi dan picit sekeliling tepinya. Selepas itu, gunakan garpu saiz kecil untuk menekan bahagian tepi karipap.
6) Susun karipap atas dulang dan sapu telur hingga rata.
7) Bakar karipap roti dengan oven yang dipanaskan pada suhu 170°C selama lebih kurang 15 minit atau hingga kelihatan perang.


Sekian sahaja untuk kali ini. Selamat mencuba dan assalamualaikum. =D

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi