Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Friday 6 April 2012

Yummy Egg Tart

Assalamulaikum, salam jumaat and hello there.

Today is Jumaat- the barakah day. So, recite more du'a to Allah for His blessing.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (HR Muslim).

As usual, I went back home every weekend since there's nothing to do at USM. For me, I'll cover pulun2 lecture notes during weekdays so that I no need to think about it during weekend. Being student in medical field (dentistry), if u didn't cover lecture notes each day, then it'll become disaster and burden for you to cover in future especially when it comes to exam. I tell you tak sempat and will make us stress like crazy! No study last minute if u're taking the medical course. ('.')

By the way, just forget about it. Today, actually I'm going to share with you that last night i made egg tart! Alhamdulillah, tart telur tu menjadi compared to first time I buat memang tak jadi. Memang teribble rasa dia time tuh and jawabnya buang dalam tong sampah je.

Here you are, my egg tart:-

Before baked

In the making, macam lava gunung berapi jer.

Kept fresh!

Ready to be served.

Lone ranger! Bersedia untuk di'ngap'!

Resipi saya ambik kat myresipi. Resipi di bawah ini saya olah sedikit dari segi bahan and caranya bagi mengurangkan manis dan memastikan egg tart betul2 masak.

Bahan-bahan:-

Pastry

1) 200g butter
2) 50g gula aising
3) 380g superfine flour
4) 1 biji telur
5) 1/2 sudu kecil esen vanila

Filling

1) 1 cawan susu cair
2) 4 biji telur
3) 1 cawan gula (saya kurangkan gula supaya kurang manis)
4) 1 cawan air
5) 1 sudu besar tepung kastard
6) 1/2 sudu kecil esen vanila
7) pewarna kuning

Cara-cara:-

1) Pukul butter dan gula sampai kembang.
2) Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3) Masukkan tepung sampai jadi doh.
4) Terap dalam acuan setebal 1/2cm.
5) Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 6 minit pada suhu 180°C- gunakan api bawah sahaja.
6) Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
7) Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 7 minit guna api bawah sahaja dan 7 minit guna api atas sahaja. Suhu 180°C juga. (Bagi saya, trial dilakukan untuk first batch so that kita dapat tahu bila egg tart ni masak disebabkan setiap oven lain-lain)

That's all from me. Assalamualaikum and selamat mencuba!
Rasulullah s.a.w bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.” (HR Abu Daud)

2 comments:

Kongsi Resepi