Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Masih belum terlambat untuk Salam Dunia mengucapkan "Selamat Hari Raya- maaf zahir dan batin" kepada semua pembaca blog ini. Sokongan anda amatlah dihargai untuk blog ini.
Kali ni saya nak share resipi Red Velvet Brownies layered with cream cheese. Resepi ni sebijik cam resepi kek red velvet yang saya share sebelum ni, cuma yang bezanya butter yang digunakan hendaklah dicairkan or kowang boleh ganti dengan vegetable oil. Brownies ni saya layerkan dengan cream cheese. Resepinya saya olah dari sini. Credit to Chef Zack.
Red Velvet Brownies layered with cream cheese ni, sebenarnya saya buat untuk open house sepupu. S.E.D.A.P!
Bahan-bahan brownies:-
1) 250g tepung gandum
2) 1/2 sudu teh garam
3) 2 sudu besar (15g) serbuk koko
4) 1/2 cup (113g) unsalted butter yang dicairkan atau vegetable oil
5) 230g gula kastor
6) 2 biji telur
7) 1 sudu teh esen vanilla
8) 1 cup (240ml) buttermilk
9) 2 sudu besar pewarna merah
10) 2 sudu teh cuka
11) 1 sudu teh baking soda
kalau takde buttermilk, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka @ lemon juice. Biarkan selama 5-10 minit.
Bahan-bahan lapisan cheese:-
1) 125g cream cheese
2) 40g gula aising
3) 40g tepung gandum
4) 1 biji telur
5) 20ml air
6) 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:-
1) Ayak serbuk koko, tepung, baking powder dan garam dalam satu bekas dan kacau.
2) Campurkan buttermilk dengan pewarna merah.
3) Dalam bekas lain, mix kan butter yang dicairkan dengan gula dan pukul sampai sebati. Masukkan telur satu persatu. Pukul sampai kembang. Masukkan esen vanilla, mix.
4) Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Masukkan tepung, mix, then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 2 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah dimix tadi ok! Kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bake selama 25-30 minit. (Preheat oven 175°C)
6) Sementara tunggu kek masak, pukul cream cheese dengan gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan pula tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan air dan esen vanilla.
7) Bila adunan brownies red velvet dah siap, masukkan pula adunan cheese ke atasnya. Bakar dengan cara water bath pada suhu 160°C dengan menggunakan api bawah sahaja selama 15-20 minit atau sehingga masak.
8) Bila dah siap bakar, biarkan kek sejuk. Simpan dalam peti sejuk untuk rasa kek yang lebih sedap.
So, bolehlah try nak buat untuk open house nanti ya.
Sekian sahaja untuk kali ini. Assalamualaikum dan have a nice raya season.
No comments:
Post a Comment