Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Sunday, 18 August 2013

Steamed Carrot Cake with Cream Cheese topping

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Buat ape weekend ni? Hari ni dah 11 Syawal 1434H. Ni mesti semua pergi rumah terbuka kan. Bestnya! Kami dental 3rd year 2013/2014 of USM just finished our exam for head and neck block. Esok dah nak start block baru. Takpelah, pengorbanan kan. Semoga mendapat keberkatan dari-Nya. Doakan kami ya. =D

Hari ni, saya nak share gambar2 steamed Carrot Cake with cream cheese topping yang saya buat hari tu untuk 1 Syawal. Alhamdulillah sedap. Hehe. Untuk itu, maybe saya boleh re-share resipinya. Boleh jugak click here untuk resipi Kek Carrot Kukus or click here untuk resipi topping cream cheese.

Resepi Kek Carrot Kukus


Bahan-bahan:-

1) 250g butter
2) 130g gula kastor
3) 3 biji telur
4) 1 sudu teh esen vanilla
5) 200g carrot (diparut halus)
6) 230g tepung gandum + 1 sudu teh serbuk penaik (diayak bersama-sama)

Cara-cara:-

1) Panaskan pengukus. Pukul butter dengan gula kastor sampai creamy dan sebati.
2) Masukkan esen vanilla dan telur satu per satu dan pukul.
3) Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit dan putar pada kelajuan yang perlahan sampai sebati.
4) Akhir sekali, masukkan carrot dan gaul sehingga sebati.
5) Kukus kek untuk sejam atau sehingga masak. Setelah kek masak, biarkan kek sejuk dan bolehlah diletak topping.


Resepi topping Cream Cheese

Bahan-bahan:-

1) 250g cream cheese
2) 30g butter
3) 100g gula icing
4) 1 sudu besar jus perahan lemon
5) 1 sudu besar susu segar
6) 1 sudu teh esen vanilla

*Bagi saya, saya guna 1/2 adunan dah cukup untuk sebiji kek carrot ni.

Cara-cara:-

1) Putar cream cheese sampai creamy.
2) Masukkan bahan lain dan putar sampai sebati dan creamy.


Bukan susah pun nak buat kek carrot ni. Saya suka kek carrot yang plain, that's why tak letakkan extra bahan cam kacang walnut ke, nenas ke. Kalau nak letak jugak then I'll just go with chocolate chips. COKLAT sedap! So, kowang boleh adjust resepi ni dengan tambah maybe 80g kacang walnut untuk sape yang sukakan kekacang. Itu sahaja buat kali ni dan sekian. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi