Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Friday, 30 August 2013

Resepi Puding Trifle

Assalamualaikum and salam Jumaat semua.

So, ape plan hari ni? Hari ni saya just nak share resipi puding yang mantap and sedap- Puding Trifle. Memang best makan sejuk-sejuk as dessert. Finishing yang meninggalkan kesan kepada pemakannya. =D

Actually puding triffle ni ade 3 layer- 1) Layer kek 2) Layer kastard 3) Layer jelly + buah-buahan cocktail. Pendek kata, rasa2 layer ni blend with each other. Tapi yang saya buat ni, saya just guna lapisan kastard, lapisan jelly and buah-buahan cocktail. But i'll share with you resepi 3-layers-Puding Trifle. Resepi ini saya mintak dari Tok Wan. Credit to her.


Bahan-bahan Lapisan Kek - Kek Coklat Kukus:

1) 1 egg + 1/2 sudu kecil esen vanilla
2) 1/2 cawan gula
3) 1/2 cawan gula perang
4) 1/2 cawan minyak masak
5) 3/4 cawan susu segar
6) 1/4 cawan air + 1/2 sudu kecil nescafe
7) 1 cawan tepung gandum + 1/4 cawan serbuk koko + 1/2 sudu kecil serbuk penaik + 1 sudu kecil baking soda (semua bahan ini diayak sekali)

p/s: Kalau rasa malas nak buat kek, just beli kek gulung or any kek yang dirasakan sesuai or even buat dua layer macam saya.

Bahan-bahan Lapisan Kastard:

1) 175g gula
2) 100g tepung kastard
3) 400ml susu cair
4) 800ml air kosong

Bahan-bahan Lapisan Jelly:

1) 1 kotak jelly (Saya just guna 1 kotak kristal jeli Nona)
2) 1 tin buah-buahan cocktail

Cara-cara:

1) Panaskan pengukus. Pukul telur, gula dan gula perang. Masukkan minyak masak, susu segar dan air nescafe. Kacau hingga sebati. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Masukkan dalam loyang yang sesuai dan kukus untuk 35 minit atau sehingga masak.

2) Biarkan kek sejuk dan selepas itu bolehlah dipotong kek dan aturkan dalam bekas yang ingin digunakan untuk puding trifle ni. Boleh juga kalau nak guna loyang tadi. Gunakan sedikit air buah-buahn cocktail untuk membasahkan kek.

3) Dalam bekas lain, kacau semua bahan-bahan kastard sehingga sebati. Pastikan tidak berketul. Kalau berketul-ketul, boleh gunakan blender. Masak kastard dengan api sederhana dan apabila masak, cepat-cepat layerkan dalam bekas puding trifle tadi.

4) Masak jelly mengikut arahan pada kotak. Sementara itu, taburkan buah-buahan cocktail di atas lapisan kastard. Bila jelly dah masak, layerkan atas puding trifle tadi untuk finishing. Done!


Memang tak dinafikan nak buat puding trifle ni agak leceh tapi trust me the end product is really worth to try. Sedap yang amat!! Oklah itu saja untuk hari ni. Moga bersua lagi di lain hari. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi