Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Saturday, 5 October 2013

Resepi Tapai Ubi Kayu Goreng

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni saya nak share pasal tapai ubi kayu goreng. Tapai ubi kayu antara makanan tradisional yang menjadi kegemaran saya kalau dimakan goreng atau bersama-sama cendol pulut. Memang sedap kut! So untuk anak2 muda (perasan tua lak) yang tak kenal tapai, tapai ubi kayu dibuat dengan mengawet ubi kayu dengan ragi. Kalau nak buat sendiri, boleh refer sini. Credit to Kak Wan. Saya just beli jer. Tak reti nak buatnya. Sebab kalau tak kena gaya, ubi kayu yang diawet jadi tak manis. :( So beli RM2, dapat 6 pieces. Oklah untuk makan 3-4 orang.


Bagi yang tak kenal, kat atas ni, rupa tapai ubi kayu sebelum digoreng. Untuk menggoreng saya just guna tepung goreng pisang ADABI jer. Sedap and simple. Cuma tambah air dan sedikit garam semasa membancuh.


Bahan-bahan:

1) Tapai ubi kayu
2) Tepung goreng pisang ADABI
3) Air
4) Garam
5) Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1) Bancuh tepung dengan sedikit garam dan air secukupnya.
2) Ratakan bancuhan tepung pada tapai ubi kayu.
3) Pastikan minyak cukup2 panas sebelum menggoreng.


Tapai ubi kayu goreng ni sangat sesuai dihidangkan untuk breakfast dan tea-time. Ok sekian sahaja untuk kali ini, selamat mencuba dan assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi