Assalamaualaikum and salam sejahtera.
Tajuk entri hari ni sound kenegerian sikit. Hehe. Sorrylah. "Gomo kelate gomo!", hari ni 3 Nov 13, Red Warriors akan menentang skuad negeri Pahang di perlawanan akhir Piala Malaysia 2013. Semoga berjaya kepada team Red Warriors dalam mengekalkan kejuaraan musim lalu dan diharapkan game malam ni mantap habis.
Dengan semangat merah berkobar-kobar ini, sesuai sangatlah kalau disemarakkan dengan Red Velvet Brownies layered with cheese. Resepi ni saya dah share dalam entri yang sebelum ni. Tapi takpe, saya akan reshare sekali lagi.
Bahan-bahan brownies:-
1) 250g tepung gandum
2) 1/2 sudu teh garam
3) 2 sudu besar (15g) serbuk koko
4) 1/2 cup (113g) unsalted butter yang dicairkan atau vegetable oil
5) 230g gula kastor
6) 2 biji telur
7) 1 sudu teh esen vanilla
8) 1 cup (240ml) buttermilk
9) 2 sudu besar pewarna merah
10) 2 sudu teh cuka
11) 1 sudu teh baking soda
*kalau takde buttermilk, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka @ lemon juice. Biarkan selama 5-10 minit.
Bahan-bahan lapisan cheese:-
1) 125g cream cheese
2) 40g gula aising
3) 40g tepung gandum
4) 1 biji telur
5) 20ml air
6) 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:-
1) Ayak serbuk koko, tepung, baking powder dan garam dalam satu bekas dan kacau.
2) Campurkan buttermilk dengan pewarna merah.
3) Dalam bekas lain, mix kan butter yang dicairkan dengan gula dan pukul sampai sebati. Masukkan telur satu persatu. Pukul sampai kembang. Masukkan esen vanilla, mix.
4) Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. Masukkan tepung, mix, then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 2 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah dimix tadi ok! Kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. (Simpan dalam 3 sudu besar adunan batter jika nak buat corak macam saya buat tu) Terus bake selama 25-30 minit. (Preheat oven 175°C)
6) Sementara tunggu kek masak, pukul cream cheese dengan gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan pula tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan air dan esen vanilla.
7) Bila adunan brownies red velvet dah siap, masukkan pula adunan cheese ke atasnya. Untuk corak, masukkan adunan batter yang disimpan ke dalam piping bag dan pipekan secara melintang macam gambar di bawah.
8) Gunakan lidi and just lalukan ke atas adunan batter. Bakar dengan cara water bath pada suhu 160°C dengan menggunakan api bawah sahaja selama 15-20 minit atau sehingga masak.
8) Bila dah siap bakar, biarkan kek sejuk. Simpan dalam peti sejuk untuk rasa kek yang lebih sedap.
Tempahan dibuka sekarang. Hehe. JK.
Sekian sahaja untuk kali ini dan selamat mencuba! GOMO KELATE GOMO. Assalamualaikum.
No comments:
Post a Comment