Hari ni saya nak share resepi kek pisang mudah. Memang moist, sedap dan gebu toing toing! Guna blender je. Resepi ni saya ambik dari blog ninamirza.
Bahan-bahan:
1) 2 cawan tepung gandum*
2) 1 sudu teh baking powder*
3) 1 sudu teh soda bikarbonat*
2) 1 sudu teh baking powder*
3) 1 sudu teh soda bikarbonat*
*ayak dan ketepikan
5) 4 biji pisang berangan**
6) 1 cawan minyak** (saya guna half minyak jagung and half butter yang dicairkan)
7) 1 cawan gula** (saya guna gula perang)
8) 3 biji telur**
7) 1 cawan gula** (saya guna gula perang)
8) 3 biji telur**
9) 1 sudu teh esen vanilla* (saya tambah)
** blend semua
** blend semua
10) 2 biji pisang dihiris untuk hiasan atas kek
Cara-cara:
1) Bahan yang diayak dimasukkan dalam bekas besar.
Kemudian tuang bahan yang dah dikisar ke dalam bekas tepung tadi.
2) Kaup balik tepung dan bahan yang dikisar hingga sebati.
3) Alaskan loyang dengan kertas minyak (saya pakai loyang petak saiz 7 inch). Tuangkan adunan dan susun hirisan pisang atas adunan. Bakar pada suhu 170°C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak). Kalau kukus, dalam 45 minit.
4) Dah sejuk sedia dihidangkan.
2) Kaup balik tepung dan bahan yang dikisar hingga sebati.
3) Alaskan loyang dengan kertas minyak (saya pakai loyang petak saiz 7 inch). Tuangkan adunan dan susun hirisan pisang atas adunan. Bakar pada suhu 170°C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak). Kalau kukus, dalam 45 minit.
4) Dah sejuk sedia dihidangkan.
Sesuai untuk dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.
Selamat Mencuba!