Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Friday, 11 May 2012

Roti Pita

Assalamualaikum and hello there!

Today, I'm going share with you guys how to make inti roti pita. It's totally nice and suitable to be eaten during tea-time. The recipe is simple yet marvellous! Lebih-lebih lagi kalau makan dengan mayonnaise and serbuk lada hitam. Terasa nikmatnya.

Bahan-bahan:-

1) Daging burger ayam atau daging- I prefer brand Ramly
2) Bawang putih
3) Bawang besar
4) Timun
5) Tomato
6) Sos cili
7) Sos tomato
8) Sedikit minyak untuk menumis
9) Sedikit garam
10) Sedikit air

1+2+3+4+5 semuanya dipotong dadu
Bahan-bahan ni, I cannot give you specific amount cause I also main letak ikut sedap rasa. Tapi InsyaAllah akan jadi! Tak yah risau.

Cara-cara:-

1) Panaskan sedikit minyak. (sikit jer sebab nanti bila dah masukkan daging burger akan keluar minyaknya)
2) Tumiskan bawang putih dan seterusnya masukkan bawang besar.
3) Masukkan daging burger.
4) Agak-agak daging dah nak masak, masukkan timun dan tomato.
5) Masukkan sedikit air, sos cili, sos tomato, dan garam secukup rasa.
6) Biar untuk seketika sehingga air kering dan siap!

Inti yang siap!

Untuk dihidang, roti pita bolehlah dibakar dengan toaster atau dipanaskan seketika dalam microwave supaya roti pita lebih lembut. Potong roti kepada half dan masukkan inti secukupnya ke dalam pocket roti pita. Untuk rasa yang lagi ummph, inti roti pita tu bolehlah digaul dengan mayonnaise and serbuk lada hitam.

Sedia dingap!

So, after this, tak yah beli roti pita ni kat luar lagi. Lagi sedap dan lagi jimat buat sendiri. =)
"The golden opportunity you are seeking is in yourself. It is not in your environment, it is not in luck or chance, or the help of others."

8 comments:

  1. My kind of food and you have done a great job,looks fabulous and tasty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. you should try. it's not complicated and most important can shake my taste buds to the max!

      Delete
  2. Boleh try ni... nampak sedap!

    ReplyDelete
  3. nyum nyum..nampak sedap =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try.. nampak sedap akan jadi sedap!

      Delete
  4. bukan masak minat aku .. tapi makan!!!!

    ReplyDelete

Kongsi Resepi