Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Sunday, 16 March 2014

Resepi Sambal Sotong yang Simple

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Happy weekend semua but not for us in Kelate and some other states. Hari ni working days. 1st day hari kerja, mesti rasa malas yang amat. :(

Ok enough with malas2. To those yang takde idea nak masak ape tengah hari nanti, apa kata buat sambal sotong. Kali ni, saya nak share resepi sambal sotong yang SIMPLE tapi SEDAP. Resepi orang2 bujang lah katakan.


Bahan-bahan:-

1) 8-10 ekor sotong saiz sederhana
2) 5 cili kering saiz sederhana*
3) 1 labu bawang merah besar*
4) 3 ulas bawang putih*
5) 1cm belacan*
6) 1cm asam keping
7) Garam dan gula secukup rasa
8) Sedikit air
9) Minyak untuk menumis
10) 1/2 labu bawang besar dihiris

Bahan bertanda * dikisar dengan sedikit air

Cara-cara:-

1) Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan pecah minyak. Kacau2 supaya bahan dikisar tak hangit.
2) Masukkan sotong, asam keping, sedikit air, gula dan garam secukup rasa. Biarkan seketika dan masukkan bawang besar yang dihiris.
3) Biarkan hingga sotong masak dan sambal menjadi pekat. Boleh dihidang.


Moga memberi ilham bagi sesiapa yang dah tak tahu nak masak ape. Sekian sahaja untuk kali ini dan Assalamualaikum.

1 comment:

  1. Sotong masak sekor-sekor tu.. leleh air liur

    ReplyDelete

Kongsi Resepi