Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Hari ni dah 30hb, esok dah masuk bulan 7 dah. Lagi beberapa hari kita akan berpuasa. So, cam maner persiapan untuk menghadapi bulan Ramadhan yang mulia ini? =D
So, kali ini saya nak share resipi Kek Pandan Layer yang saya ambik kat sini. Credit to Chef Noraini. =D
Presentation kek agak out sikit tapi takpe yang penting S.E.D.A.P.
Bahan-bahan untuk kek:
1) 5 biji telur
2) 125g gula
3) 125g tepung gandum*
4) 1 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak)
5) 75ml minyak masak
6) 15g ovalette
7) 4oml air daun pandan + pewarna hijau
*Untuk saya, saya tak buat pun kek ni. Saya just beli kek chiffon perisa pandan. =P
Bahan-bahan untuk kastard:-
Bahan A:
1) 500ml air pandan (kisar 5 helai daun pandan)
2) 180g gula
3) 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan B:
1) 400ml santan pekat dalam kotak
2) 85g tepung Hoen Kwee hijau
3) 1 sudu teh pewarna hijau
4) 1/8 sudu teh garam halus
Cara-cara:
1) Satukan telur, ovalette, dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga air daun pandan dan sedikit pewarna. Gaul rata.
2) Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Masukkan ke dalam loyang yang sesuai yang digris dengan butter. Bakar pada suhu 175°C selama 50 minit atau sehingga masak. Setelah kek masak, biarkan sejuk.
3) Satukan semua bahan A dalam periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.
4) Dalam mangkuk lain, satukan bahan B, gaul hingga sebati dan tidak berketul. Masukkan adunan ini ke dalam adunan B, kacau hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.
5) Potong kek yang telah sejuk kepada 3 bahagian. Lapiskan kek dengan kastard pandan hingga habis. SIAP! =D
Jadi, selamat mencuba kepada semua. Dan jadikan beberapa hari yang ada ini untuk menyiapkan diri menghadapi bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan. Assalamualaikum w.b.t.
wah..saya suka sangat kek pandan :)
ReplyDeleteakak pun suka pandan layer ni...mmg sedap...cuma agak renyah skit.. tp takpe, renyak skit je x byk..hihihi
ReplyDeleteEyma: kek ni memang best rasa mix with puding-like layer. =D
ReplyDeleteNuanza: Hehe. tulah akak, benda sedap tp renyah sikit. Xpe, berbaloi buat. hehe