Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Sunday, 20 April 2014

Resepi Ayam Buttermilk

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Happy weekend kepada yang bercuti hari Ahad dan kepada yang bekerja or ada kelas macam saya, happy jugaklah. Apa menu nak masak tengah hari nanti? Kalau takde idea, bolehlah cuba ayam buttermilk, agak milky and creamy. Sedap gak makan dengan nasi.

So untuk ayamnya, boleh guna resepi chicken popcorn yang saya shared sebelum ni kat sini.


Bahan-bahan:

Chicken popcorn:
1) 4 ketul isi ayam bahagian dada saiz sederhana
2) 1 sudu besar tepung jagung
3) 1 sudu kecil serbuk kari daging/ayam
4) 1 sudu kecil garam
5) 1 biji telur

Buttermilk:
1) 3 sudu besar butter
2) 3 biji cili padi (depends on taste masing2, kalau nak pedas tmbah lagi, kalau x suka pedas, kurangkan)
3) 3/4 cawan susu segar
4) 2-3 tangkai daun kari
5) Garam (kalau guna unsalted butter) dan gula secukup rasa atau boleh jugak digunakan chicken stock.

Cara-cara:

1) Potong isi ayam kecil. Tabur tepung jagung, serbuk kari dan garam ke atas ayam dan gaul rata.
2) Masukkan telur dan gaul semua sehingga sebati. Perap selama 1 jam.
3) Panaskan minyak sehingga betul2 panas dan goreng chicken pop corn sehingga masak.
4) Sementara itu, panaskan butter. Tumis cili padi bersama-sama daun kari hingga naik bau.
5) Masukkan susu segar dan bahan-bahan lain dan masak sehingga pekat. Masukkan chicken popcorn dan siap. Bolehlah dihidang dengan nasi.


Manfaatkanlah cuti ini dengan melakukan aktiviti berfaedah. Sekian, selamat mencuba resipi ini dan assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Kongsi Resepi