Dr's Dessert

Dr's Dessert
Follow our instagram @drsdessert. Base in Kota Bharu, Kelantan. msg/whatsapp 019-4424904 untuk order.

Thursday, 24 April 2014

Resepi Congo Bars

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada kali ini, saya nak share resipi congo bars. Sedap dan SIMPLE. Congo bars ni menjadi antara hot product among home baker. Congo bars ni cam crunchy outside and lembut di dalamnya.


Bahan-bahan:

1) 125g mentega
2) 225g gula perang
3) 3 biji telur
4) 1 sudu teh esen vanilla
5) 300g tepung gandum
6) 2 sudu teh serbuk penaik
7) 225g chocolate chips (simpan sikit untuk tabur sebelum bakar)

Cara-cara:

1) Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Ketepikan. Panaskan oven ke 170°C
2) Putar mentega dan gula perang hingga creamy.
3) Masukkan telur 1 persatu, dan putar hingga sebati.
4) Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
5) Masukkan chocolate chips ke dalam adunan dan kaup balikkan adunan dengan spatula hingga sebati. (sebab tak guna mixer, nak bagi chocolate chips still intact)
6) Masukkan adunan ke atas tin pembakar segi empat 10inchx10inch yang telah dialas dengan kertas pembakar.
7) Ratakan adunan dan tabur chocolate chips yang disimpan tadi.
8) Bakar untuk 30 minit atau sehingga masak. (cucuk lidi, keluar bersih)
9) Sejukkan sebelum dipotong.


Bila dah potong, simpan bars ni dalam bekas kedap udara.
Congo bars sesuai dihidangkan untuk tea time. Untuk yang nak bawak kek pi party, congo bars ni sesuai sebab senang dan cepat. Masa penyediaan pun dalam 40-45minit sajo.
Jemput makan!
Oklah sekian sahaja untuk kali ini. Assalamualaikum.

1 comment:

Kongsi Resepi